Nieuwswonen in frankrijk

Oh là là! U bent aan het denken om te gaan wonen in Frankrijk? Dat is altijd een goed idee! Maar waar gaat u dan het beste naartoe? Frankrijk is immers een groot land en elke stad heeft zo zijn eigen charme. Er zijn dan ook meerdere plekken om te kunnen wonen, maar wat zijn precies de beste regio’s om te wonen in Frankrijk? Dat kunt u in deze blog lezen.

Waarom wonen in Frankrijk?

Er zijn uiteraard genoeg redenen om te emigreren naar Frankrijk. Want behalve het warme Franse klimaat en de Franse cultuur heeft Frankrijk nog veel meer te bieden. Het is bijvoorbeeld niet ontzettend ver van Nederland, vergeleken met bijvoorbeeld Italië of Spanje. Dat maakt het mogelijk om af en toe op en neer te reizen. Ook kunnen familie en vrienden makkelijker een keer komen logeren. En ook het eten is een goede reden om te willen wonen in Frankrijk. De Franse keuken is niet voor niets wereldwijd bekend en geroemd. De producten komen vaak ook nog eens vers van het platteland of uit de zee. Daarom wordt er veelal gebruikgemaakt van lokale ingrediënten en seizoensgebonden producten. Oh, en laten we vooral niet de heerlijke wijn vergeten die in vele streken in Frankrijk wordt gemaakt en die u rechtstreeks bij de wijngaarden kunt krijgen.

Wat zijn de beste regio’s om te wonen in Frankrijk

Laten we beginnen met te zeggen dat er niet maar één regio is waar u kunt gaan wonen in Frankrijk. Elke regio heeft zo zijn charmes. Zo kunt u uw keuze baseren op verschillende criteria. Hieronder hebben we er een paar op een rij gezet:

Het klimaat

Er drie verschillende klimaatzones in het land: het zeeklimaat, het landklimaat en het mediterraan klimaat. Het zeeklimaat zorgt voor frisse zomers en zachte winters, waarbij er uiteraard verschil is tussen de westkust en de zuidkust. Bij het landklimaat heeft u meer te maken met hele warme zomers en strengere winters. En dan is er nog het mediterraan klimaat, wat in Zuid-Frankrijk voorkomt en bestaat uit hete zomers en zachte winters. Het ligt er dus echt aan waar u naar op zoek bent qua weer als u gaat wonen in Frankrijk.

Land of zee?

Houdt u van de zee en wandelt u graag over het strand? Dan is de beste regio om te wonen in Frankrijk een plek in de buurt van de kust. Zoals gezegd heeft de zuidkust een warmer klimaat, maar eigenlijk kunt u overal aan de gehele kust wel lekker uitwaaien. Daarnaast heeft Frankrijk veel mooie natuur, dus als u daarvan houdt kunt u beter richting de landregio’s zoeken. Denk bijvoorbeeld aan de regio van de Limousin. Hier vindt u nog het originele Franse platteland van een paar decennia geleden.

Hoeveelheid toerisme

Er zijn een aantal regio’s die erg populair zijn onder toeristen. Bedenk daarom goed van tevoren of u ergens wilt wonen in Frankrijk waar in de zomer veel toeristen komen. Gaat u voor de rust naar Frankrijk? Dan is een minder populaire regio voor u de beste regio om te wonen in Frankrijk. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de regio Languedoc-Roussillon. Hier vindt u prachtige wijngaarden (en heerlijke wijn!), maar ook een beschermd natuurgebied en zelfs een strookje kust. Deze regio heeft dus eigenlijk van alles wat, behalve ontzettend veel toeristen.

Tips voor als u gaat wonen in Frankrijk

Er zijn een aantal zaken die u moet regelen als u wilt gaan wonen in Frankrijk. Bij een verhuizing komt immers altijd meer kijken dan u denkt en dat kan behoorlijk wat stress opleveren. En al helemaal als u naar het buitenland gaat verhuizen. Hierbij een aantal tips:

Inschrijving regelen

Wanneer u in Nederland woont schrijft u zich normaal gesproken in de desbetreffende gemeente in. Dat is in Frankrijk niet nodig. U schrijft zich wel uit in Nederland, maar hoeft zich niet in Frankrijk in te schrijven. In dit land hebben ze namelijk geen bevolkingsregister. Voor zaken als het meedoen aan verkiezingen zult u zich als stemgerechtigde moeten laten inschrijven op de ‘liste électorale’ bij het gemeentehuis. En als u met pensioen gaat zult u elk jaar het ‘certificat de vie’ moeten opvragen bij het gemeentehuis. Deze stuurt u dan door naar uw Nederlandse verzekeraar om uw pensioen uit te laten keren. Om toch te kunnen bewijzen dat u bent gaan wonen in Frankrijk kunt u een ‘justificatif de domicile’ aanvragen. Dit is bijvoorbeeld een gas-, water- of elektriciteitsrekening van het huis waar u bent gaan wonen. Deze heeft u nodig als u bijvoorbeeld een Franse bankrekening wilt afsluiten.

Sorteer van tevoren

Het is natuurlijk vervelend als u onnodig veel moet gaan verhuizen als u gaat wonen in Frankrijk. U rijdt immers niet zomaar even een paar keer op en neer. Het is dan ook slim om van tevoren uw spullen te sorteren en te kijken wat u allemaal wel en niet wilt meenemen. Dat scheelt een hoop werk met in- en uitpakken en een hoop gesjouw! Ben daarom kritisch op wat u echt nodig heeft en wat niet.

Huur een professioneel verhuisbedrijf in

Omdat er bij een verhuizing zoveel komt kijken is het handig om een professioneel verhuisbedrijf voor in Frankrijk in te schakelen. Zo kan een erkend verhuisbedrijf u veel werk uit handen nemen. Een persoonlijke verhuisadviseur kan alle wensen met u doornemen en bespreekt alle mogelijkheden. Zelfs als u wilt gaan wonen in Frankrijk. Op deze manier weet u zeker dat uw spullen verzekerd zijn en veilig van A naar B worden gebracht.

Uiteraard zijn er nog veel meer tips om stress bij een verhuizing te voorkomen. Zorg er daarom voor dat u in elk geval goed voorbereid bent als u wil gaan wonen in Frankrijk.

Dus, tegen het wonen in Frankrijk zeggen wij volmondig: OUI! Wat de beste regio is om te wonen in Frankrijk hangt helemaal af van uw wensen. Wij wensen u in elk geval veel succes met het zoeken van de vakantiewoning van uw dromen in Frankrijk. Op zoek naar een checklist voor de verhuizing naar het buitenland? Klik dan op de link. Au revoir!